U potrazi za Svetim Gralom

petak, 13.04.2007.

S kim podijeliti blago?


Živjela jednom jedna djevojka sa šestero braće. I bijahu vrlo siromašni. Kada porastoše, braća se raziđoše po svijetu, svaki svojim putem. Djevojka ostade kod kuće i živjaše vrlo skromno.

Jednog dana šećući obalom mora ugleda neki malen, ali vrlo blistav predmet. Sagnu se i uze ga u ruku. Bio je to biser, najljepši koga je svijet ikad vidio. Djevojka ga ponese kući i proču se po čitavoj zemlji kakvim je ogromnim blagom obdarena.

Vratiše se njena braća kući, te htjedoše udjela u njenom bogatstvu.

Prvi je brat postao veliki slikar te reče sestri: „Ako podijeliš svoje blago sa mnom, naslikat ću ti prekrasne slike, izmislit ću za tebe boje koje još nitko nije vidio i oblike koji još nisu postojali...“ Ali sestra ga odbije.

Drugi brat je postao slavni skladatelj, te reče: „Ako sa mnom podijeliš svoje blago skladat ću glazbu neopisive ljepote, izmislit ću nove instrumente i uhvatit ću nebeske tonove samo za tebe...“ Ali sestra odbije i njega.

Treći brat je bio vješt i učen ljekarnik. On reče: „Ako sa mnom podijeliš svoje blago stvorit ću za tebe nove mirise, beskrajno ugodne i lijepe, pronaći ću još nepoznate biljke prekrasna mirisa i iz njihovih esencija samo za tebe složiti jedinstvene i neponovljive parfeme...“ No, i njega je sestra odbila.

Četvrti brat je bio poznati kuhar. On reče sestri: „Podijeliš li svoje blago sa mnom kuhat ću za tebe jela božansvenih okusa, kakva još nitko nije okusio, nabavit ću nove začine i sastojke, te ih kombinirati na jedinstven i neponovljiv način...“ I njega sestra odbije.

Peti je brat bio bogati gostioničar, te reče: „Podijeliš li svoje blago sa mnom ja ću ti pronaći udvarače kakve bi svaka žena poželjela, toliko prekrasne i poželjne, nježne i pažljive da ne možeš ni zamisliti da takvi postoje...“ Sestra odbije i njega.

Šesti brat nije rekao ništa, samo se pojavio i od srca se osmjehnuo. No, zbog onog što je iz njega zračilo, sestra je odmah znala da je on taj s kojim će podijeliti svoje bogatstvo. I tako je i bilo.



* * *

Simbolika ove priče je sljedeća:
Sestra je ljudska duša.
Prvih petorica braće su pet osjetila (slikar – vid, skladatelj – sluh, ljekarnik – miris, kuhar – okus, gostioničar – dodir).
Šesti brat predstavlja Kristov impuls.
A prekrasan, jedinstveni biser – veliko blago ljudske duše –
to je slobodna volja.


- 05:57 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Što je u stvari Sveti Gral i kako ga tražiti u svakodnevnom životu? Misli jednog tragača.